Google Reklam
İşletim SistemleriTeknoloji

Android Telefon Nedir?

Android tam olarak nedir? Akıllı telefon mu? Ve kim yapar? İşte Android işletim sistemi hakkında bilmeniz gerekenler.

Google Reklam

Android işletim sistemi dünyanın en popüler mobil işletim sistemidir. Android çalıştıran herhangi bir telefona genellikle Android telefon denir.

Android telefonlar, akıllı telefonlar olarak sınıflandırılır, çünkü yalnızca arama yapmaktan veya kısa mesaj gönderip almaktan çok daha fazlasını yapabilirler. Android işletim sistemi, çok çeşitli uygulamalar yüklemenize ve cihazınızı bir mini bilgisayar olarak kullanmanıza olanak tanır.

Bu yazıda, Android telefonların ne olduğu ve diğer telefonlardan nasıl farklı oldukları konusunda derinlemesine bir içeriğe yer vereceğiz.

İçindekiler

Android Telefon Nedir?

Android Telefon Nedir?
Android Telefon Nedir?

Android telefonları daha iyi anlamak için Android’in gerçekte ne olduğunu anlamak önemlidir. Özünde Android, açık kaynaklı, Linux tabanlı bir mobil işletim sistemidir. Google tarafından yönetilen farklı şirketlerden oluşan bir konsorsiyum olan Open Handset Alliance tarafından geliştirilmiştir.

Android ilk olarak 2008’de piyasaya sürüldü ve dokunmatik ekranlı cep telefonlarına güç sağlamak için oluşturuldu. Kısa bir süre sonra bir tablet sürümü yayınlandı ve o zamandan beri hem mobil hem de tablet sürümleri arasındaki tasarım dili benzer oldu.

Google Reklam

Bu nedenle, işletim sistemi olarak Android kullanan herhangi bir telefon bir Android telefondur. Google, Android’i geliştirip sahibi olsa da, işletim sistemi ayrıcalıklı değildir.

Google Reklam

Açık kaynaklı yazılım olarak, geliştirme deneyimi olan herkesin Android’i indirebileceği ve beğenisine göre özelleştirebileceği anlamına gelir. Android Açık Kaynak Projesi, herkesin kaynak kodunu indirmesine veya yeni sürümlerle ilgili belgeleri incelemesine olanak tanır.

Tüm Akıllı Telefonlar Android Tarafından Desteklenir mi?

Küresel pazar payının %70’inden fazlasını oluşturmasına rağmen, tüm akıllı telefonlar Android tarafından desteklenmemektedir. Android’in en yakın rakibi, pazarın %27,5’ini oluşturan Apple’ın kapalı işletim sistemi iOS’dur.

Esasen bunun anlamı, dünya çapında karşılaştığınız on mobil cihazdan neredeyse yedisinin Android tarafından çalıştırılacağıdır, ancak ABD’de bu durum onda dördüdür.

Android, geliştiriciler ve üreticiler arasında popülerdir çünkü açık kaynak kodlu ve son derece özelleştirilebilirdir. Bunun en büyük örneği neredeyse tüm cihazlarında Android kullanan Samsung’dur. Ancak, Vanilya Android’i çalıştırmak yerine, One UI olarak bilinen özel bir yazılım yerleşimi kullanırlar. Bu, temel Android işletim sistemi aynı kalırken Samsung’un güncellemeleri zorlayabileceği, yeni güvenlik özellikleri sunabileceği ve One UI’nin bir parçası olarak kendi uygulamalarını ekleyebileceği anlamına geliyor.

Çoğu üretici, Android’i kendi dış görünümleriyle kişiselleştirir. Markaların birbirinden farklılaşmasına yardımcı olur.

En Büyük Android Telefon Üreticileri

Android Telefon Nedir?
Android Telefon Nedir?

Samsung, pazardaki tek üretici değil. Yalnızca iOS çalıştıran tüm cihazları üreten ve sıkı güvenlik denetimlerini sürdüren Apple’ın aksine, herhangi bir şirket Android’i kullanabilir.

Nisan 2022’de, AppBrain’e göre küresel pazar payına göre en büyük Android telefon üreticileri şunlardı:

  1. Samsung (%34,7)
  2. Xiaomi (%14.1)
  3. Oppo (%10.0)t
  4. Vivo (%9,2)
  5. Huawei (%8,1)

Huawei, bir noktada, Google bağlarını koparana ve gizlilik endişeleri nedeniyle Android’in akıllı telefonlarında çalışmasını engelleyene kadar ikinci en büyük Android telefon üreticisiydi. Sonuç olarak şirket, kendi işletim sistemi HarmonyOS ile telefonları göndermeye başladı. Bu aynı zamanda Android’in özelleştirilmiş bir sürümüdür ancak herhangi bir Google uygulaması olmadan gelir.

Bir Telefonun Android Çalışıp Çalışmadığını Nasıl Anlarsınız?

Özel görünümlere ve başlatıcılara rağmen, Android’in temelleri hala aynı. Örneğin, tüm Android cihazlarda Google Play Store ve yerleşik uygulamalar bulunur. Ancak yine de kontrol etmek istiyorsanız, yapılacak en iyi şey Ayarlar’a gidip ardından Telefon Hakkında’yı kontrol etmektir. Cihazınızda çalışan Android sürümünü göreceksiniz.

Neredeyse on yıl boyunca Google, yeni Android sürümlerini tatlılardan sonra alfabetik sırayla adlandırdı. Örneğin, önceki bazı Android sürümleri arasında Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich ve Jelly Bean bulunur.

Bununla birlikte, 2019’da şirket, Android 10’dan başlayarak her yeni sürümü belirtmek için bir sayı ekleyerek genel bir adlandırma kuralına geçti. Android 12, 2021’de piyasaya sürüldü.

Android de Telefon Yapar mı?

Android bir üretici değildir; bir işletim sisteminin adıdır. Ancak, esasen Android’i oluşturan ve yöneten şirket olan Google, kendi Pixel cihaz serisini piyasaya sürüyor.

Bunlar genellikle resmi bir Android telefona en yakın şey olarak görülür ve Pixel cihazları en son Android güncellemelerini alan ilk sıradaki cihazlardır. Ancak yine de, diğer Android cihazlarda bulamayacağınız, çoğunlukla Google’ın yapay zeka ve makine öğrenimi becerilerine dayalı olarak oluşturulmuş bir dizi özellik içerirler.

Android Telefon Almalı mıyım?

Son derece esnek, özelleştirilebilir bir akıllı telefona ihtiyacınız varsa, evet! Android telefonlar da farklı fiyat aralıklarında mevcuttur, bu nedenle bütçe dostu bir cihaza ihtiyacınız varsa, satın alacağınız herhangi bir telefon muhtemelen Android çalıştıracaktır.

Bununla birlikte, bir Android telefon satın almakla ilgileniyorsanız, özellikle satın alma işleminizi bir veya iki yıl boyunca geleceğe hazırlamak istiyorsanız, özellikler listesine bakmak akıllıca bir fikir olabilir. Makaleyi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşabilirsiniz.

Google Reklam
Google Reklam

Can

Boş zamanlarımda #Flarum #Wordpress ve #Xenforo ile uğraşan yazılım harici teknoloji ve siber güvenlik ile yakından ilgilenen sıradan bir ön uç geliştiriciyim. Ayrıca sıklıkla Flarum Türkiye ekosistemine katkıda bulunuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Bize destek olmak için lütfen reklam engelleyicileri kapatınız.