Google Reklam
Gündem

Veriler Çalınmadı: Kimlik Bilgilerinin Çalındığı İddiası Asılsız

E-Devlet Hacklendi mi? Kimlik bilgilerimizin çalındığı iddia ediliyor.

Google Reklam

Dün itibariyle tüm Türkiye, E-Devlet’in hacklenmesi gibi asılsız haberleri gündeme taşıyor, insanlar bu olayı ciddi bir şekilde tartışıyor. Türkiye üzerinde bulunan vatandaşların çoğu ironik olarak bu olayı desteklesede bazı vatandaşlar bu olayın asılsız olduğunu savunuyor.

E-Devlet gerçekten hacklendi mi? Kimlik bilgilerimiz çalındı mı? Tüm sorulara cevap aramak için gelin içeriğimizi birlikte inceleyelim.

İçindekiler

Gündeme Fransızım: Dün neler yaşandı?

12 Nisan 2022 tarihinde tüm Türkiye’nin gündemine E-Devlet’in hacklendiği iddiası oturdu. Bazı kullanıcılar E-Devlet verilerinin tamamının çalındığını ve bu verilerin yasa dışı yollar ile kullanıldığını & satıldığı söyledi. Özellikle Youtube Türkiye ve haber siteleri üzerinde büyük yankı uyandıran bu iddia tamamen asılsız bir iddiadır.

Asılsız olmasının sebebini içeriğimizin sonlarına doğru açıklayacağız. Tüm Türkiye’nin gündemine oturmasının sebebini sosyal içerik platformlarında bulunan, kitlesini iyi kullanamayan içerik üreticileri olduğunu düşünüyoruz.

Google Reklam

Verilerimiz hackerların elinde mi?

Evet, verilerimizin tamamı hackerların elinde. Fakat bu durum “E-Devlet Hacklendi” iddiasını doğrulamıyor. Türkiye’de bu sorun yaklaşık 10 senedir devam ediyor ki bu jenerasyon ölene kadar devam edicek (yeni sızıntılar yaşanmaz ise).

Google Reklam

Tüm bu verilere ulaşmak çok basit. Bu sebeple hacker kavramı ile bu konuda alıntılanan hacker kavramı maalesef bir tutulamaz. Bu data günümüzde 12-13 yaşındaki hack ile yakından ilgilenen çocukların ellerinde bulunabiliyor. Herkesin ulaşabildiği, şantaj ve tehdit gibi olayların yapılabildiği bu datalar, günümüzde vatandaşlar üzerinde psikolojik sorunlar oluşturabilme potansiyeline sahip. Bu datalara erişim ortalama yaşı çok düşük olduğundan mantıklı hareket yapılamıyor, kimse olacakları düşünmeden hareket ediyor. Yani artık her şey oyuncak olmuş durumda.

İnternet’de dolanan Hakan Fidan & Recep Tayyip Erdoğan’a ait olduğu savunulan kimlikler gerçek mi?

Kimlik görsellerinin neden asılsız olduğunu sizlere örnekler ile açıklayacağız. Öncelikle kimliklerin herhangi bir doğruluk payı yoktur. Basit araçlar ile sahte kimlikler üretmek günümüz teknolojisi ile oldukça mümkün hale gelmiştir.

Veriler Çalınmadı: Kimlik Bilgilerinin Çalındığı İddiası Asılsız
Veriler Çalınmadı: Kimlik Bilgilerinin Çalındığı İddiası Asılsız

Yukarıda bulunan örnek; internette yayınlanan Hakan Fidan & Recep Tayyip Erdoğan’a ait olduğu savunulan kimlik görselleri ile tıpatıp aynı yöntem-yollar ile hazırlanmıştır. Bu tip kimliklerin pratik ve hızlı bir şekilde ne kadar basit hazırlandığını yukarıda bulunan görsel ile daha net anlamış olduğunuzu düşünüyoruz.

Kalın ve tutarsız font

İnternet’de dolaşan görsellerde ve bizim örneğimizde olduğu gibi tutarsız ve diğer yazı şekillerine göre kalın bir yazı tipi stili ile karşılaşıyoruz.

Veriler Çalınmadı: Kimlik Bilgilerinin Çalındığı İddiası Asılsız
Veriler Çalınmadı: Kimlik Bilgilerinin Çalındığı İddiası Asılsız

Sağlıklı bir şekilde düşünerek bu görselin basit bir photoshop olduğunu anlamalısınız. Eğer anlamıyorsanız bu tip yetilerinizi bir an önce geliştirmenizi tavsiye ediyoruz. Aksi halde siber zorbalıklar ve şantaj gibi olaylarda yıpranabilir hatta maddi kayıplar yaşayabilirsiniz.

Kimlik görseli acemice görünüyor. Ayrıca herhangi bir barkod bulunmuyor.

İddiaya göre yayınlanan kimlik görsellerinde vatandaşın kişisel görselinede yer verilmiş. Aşağıda Hakan Fidan’a ait olduğu iddia edilen kimlik görselini görmektesiniz.

Veriler Çalınmadı: Kimlik Bilgilerinin Çalındığı İddiası Asılsız
Veriler Çalınmadı: Kimlik Bilgilerinin Çalındığı İddiası Asılsız

Görmüş olduğunuz gibi görselin alt kısmının keskin kırpılması tam bir fiyasko. Ayrıca görsel üzerinde herhangi bir hologram barkod görünmüyor.

Bu kimlikleri oluşturmak ne kadar basit?

Bu kimlikleri basit photoshop bilgileri ile el emeği şeklinde oluşturabilirsiniz. Ayrıca bunun için Türkiye erişimi kısıtlanmış bazı araçlar-tools’lar mevcuttur. Çoğu sosyal medya uzmanı işlerinin çoğunu bu şekilde hallediyor. Sahte kimlikler ile sistemleri kandırmaktan ziyade, insanları kandırmanın çok daha basit bir hâl aldığı savunuluyor.

Son düşünceler

E-Devlet hacklenmedi. Evet ama bu bizim rahatça yaşamımızı sürdüreceğimiz anlamına gelmez. Bir kaç sene önce mernis olayında olduğu gibi veya daha 1-2 sene önce Yemeksepeti ve Thodex gibi olaylar aracılığıyla verilerimizin alenen derlenip piyasaya sürüldüğü bilinmektedir. Sistemden çok insanların da hacklendiğinin söylenmesi gülünç karşılanıyor olabilir fakat bu durum acı bir gerçek.

Son dönemlerde sigorta şirketlerinde çalışan sigortacıların veya hastanelerde çalışan doktorların siber saldırıya maruz kalmasından dolayı, bu pazara yüzlerce data çeşidi katıldı. Sigorta Verileri veya HSYS Verileri adı altında milyonlarca veri internette açık açık dolanıyor. Sistemlerin iyileştirilmesinden ziyade insanların bilinçlendirilmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Özellikle bu konuda içerikler üreten, toplumları kaosa sürükleyebilecek potansiyele sahip insanların bilinçlendirilmesi gerekiyor.

İbrahim Haskoloğlu adlı Twitter kullanıcısına yapılan bu davranışın utanç verici bir davranış olduğunu söylüyor, tüm okurlarımızdan sadece gülüp geçmesini istiyoruz.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı aşağıda belirtebilirsiniz.

Google Reklam
Google Reklam

Can

Boş zamanlarımda #Flarum #Wordpress ve #Xenforo ile uğraşan yazılım harici teknoloji ve siber güvenlik ile yakından ilgilenen sıradan bir ön uç geliştiriciyim. Ayrıca sıklıkla Flarum Türkiye ekosistemine katkıda bulunuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Bize destek olmak için lütfen reklam engelleyicileri kapatınız.