Google Reklam
Siber GüvenlikSunucu Yönetimi

En İyi 10 Linux Sunucu Güvenliği İpuçları

Bu eşsiz kılavuzumuz ile Linux sunucularınıza ekstra güvenlik sağlayabilirsiniz.

Google Reklam

Sunucuları yasa dışı erişimden ve diğer siber tehditlerden korumak için birçok araç ve yazılım vardır. Sistem yöneticilerinin ve siber güvenlik ekiplerinin sunucuları doğru bir şekilde güvence altına alması esastır. Çoğu kullanıcı, Linux’u son derece güvenli bir sisteme sahip olmak için harika bir sistem olarak görür.

Sunucularınızın güvenli ve etkili bir şekilde çalışmasını sağlamak için en iyi optimizasyonları yapmalısınız. Yeni başlayan veya orta düzey bir kullanıcı olarak güvenlikle ilgili yönleri ele almak zor olabilir. Bu nedenle, En İyi 10 Linux Sunucu Güvenliği İpuçlarını da bilmek istiyorsanız, bu kılavuz tam size göre.

İçindekiler

1. Temelleri Sağlayın 

En İyi 10 Linux Sunucu Güvenliği İpuçları
En İyi 10 Linux Sunucu Güvenliği İpuçları

Güçlü bir parola oluşturmak ve iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirmek, herhangi bir sistemi güvence altına almanın ilk adımlarıdır. Bir parola, özel karakterler ve harfler (küçük veya büyük harf) dahil olmak üzere en az on karakter içermelidir. Farklı kullanıcılar veya yazılım sistemleri için ayrı parolalar kullanmanızda önemli bir etkendir. Parolayı belirli bir süre içinde değiştirin, çünkü hiçbir parola süresiz olarak yeterli koruma sağlayamaz.

Parolayı güvenceye almak ve güvenli bir şekilde toplamak için BitWarden, LastPass, Enpass, Dashlane vb. gibi birden çok parola yöneticisi mevcuttur. Ancak, tek bir parola yöneticisi her sunucu için mükemmeldir. Bu nedenle, gereksinimlerinize göre doğru olanı seçmek çok önemlidir. 

2FA, ekstra bir güvenlik katmanı sunar ve parola güvenliğinin ihlal edilmesi riskini anında ortadan kaldırır. Oturum açma aşamasında ikinci kimlik bilgilerinin gereksinimlerini zorlamak için Secure Shell (SSH) ile 2FA kullanabilirsiniz. Bu nedenle, 2FA ve güçlü bir parola, kaba kuvvet saldırılarına ve yetkisiz oturum açmalara karşı direnç geliştirebilir ve sunucunun güvenliğini artırabilir. 

Google Reklam

2. Bir Çift SSH Anahtarı Oluşturun

Parolalar güvenlik için yardımcı olabilir, ancak özel sunucularda oturum açmanın çok daha güvenli olan başka yolları da vardır. Güvenli Kabuk (SSH) anahtaları, kaba kuvvet saldırısını daha zor hale getirdiklerinden güvenlik için önerilir.

Google Reklam

Kullanmadan önce neden geleneksel kullanıcı adı ve şifre kurulumu yerine SSH anahtarlarını kullanmak isteyebileceğinizi anlamak çok önemlidir. Parolalar tanıdık kullanıcılar için daha uygun olsa da, aynı kişiler genellikle tüm güvenlik altyapısını açığa çıkaran kolayca tahmin edilen seçeneklere güvenir.

SSH anahtarları, daha az kullanıcı dostu olmakla birlikte parolalardan önemli ölçüde daha güvenlidir. Bu gelişmiş güvenlik, hem sunucu hem de bilgisayar tarafından kullanılan şifreleme nedeniyle olabilir. En basit ifadeyle, bir SSH anahtarı, 12 karakterlik bir parolanın karşılığıdır. Bu nedenle proaktif bir sunucu güvenlik politikası uygularken SSH anahtarları kullandığınızdan emin olun.

3. Sistemi Güncel Tutun

En İyi 10 Linux Sunucu Güvenliği İpuçları
En İyi 10 Linux Sunucu Güvenliği İpuçları

Linux sunucusunu güvende tutmak için düzenli güncellemeleri kontrol ettiğinizden emin olun. Yeni yamalar, güvenlik kusurlarını değerlendirmek için yeni keşfedilen güvenlik açıklarını ele alabilir. Ne yazık ki, birçok Linux kullanıcısı bu güncellemeleri uygulayamaz. Sonuç olarak, sunucu savunmasız hale gelebilir ve hacklenmesi kolay olabilir. Gerekli güvenlik güncellemelerine ayak uydurmakta sorun yaşıyorsanız işlemi otomatikleştirmeyi düşünün. 

Sistemin her şeyi güncel tutmasını sağlayacak otomatik güncellemeleri etkinleştirin. Bazen otomatik güncellemeler gereksiz yamaları indirir, bu yüzden lütfen yeni güncellemeyi uygularken güncelleme detaylarını kontrol edin. 

Güvenlik ihlallerini ve yetkisiz erişimi önlemek için sunucuyu düzenli olarak güncellemek önemlidir. Ayrıca, her yeni yama güvenlik sorunları düzeltmeleriyle birlikte geldiğinden, içerik yönetim sistemini, eklentileri ve diğer eklenti işlevlerini güncellemeyi deneyin. 

4. Gereksiz Tüm Yazılımları Kaldırın

Yeni yazılım yüklemek çekici olsa da, tüm çevrimiçi hizmetler gerekli değildir. İşlevleri genişletmek için farklı paketler ekleyebilirsiniz, bu iyi bir şeydir. Herhangi bir paketi kurduğunuzda, sunucunuza erişim kazanır. Ancak daha fazla paket, yazılım ve üçüncü taraf eklenti eklemek, sunucu için daha yüksek güvenlik açıklarına yol açabilir. Linux sunucusunun güvenliğini sağlamak için tüm gereksiz paketleri ve yazılımları kaldırmak gerekir. 

Gerekli araçlar uzun vadede önemli güvenlik risklerine neden olabilir. Yılda en az bir kez sistem çapında bir yazılım ve siber güvenlik denetimi gerçekleştirin. Bu basit taahhüt, sunucunuzu iyileştirebilir ve yeni uygulamalar eklerken bile optimum verimlilikte çalışmaya devam edebilir.

5. Açık Bağlantı Noktalarını (Port) Kontrol Edin ve Kapatın

Açık portlar, saldırı yüzeylerini genişletirken ağ mimari bilgilerini ortaya çıkarabilir. Saldırganlar, sunucuya erişmek için bu tür güvenlik açıklarından yararlanabilir. Bir adım daha ileri götürmek için, kullanılmayan bağlantı noktalarını engelleyerek herhangi bir yeni hizmetin bunlara bağlanmasını önleyebilirsiniz.

Açık olan portları bulup bir an önce kapatmak en doğrusu olacaktır. Gelen bağlantıları listeleyen netstat komutlarını kullanabilirsiniz. Herhangi bir açık bağlantı noktası bulduğunuzda, sunucunun güvenliğini sağlamak için hemen kapatmalısınız.

Sunucunuzun doğru bir şekilde çalışması için bazı port numaralarına (80/HTTP, 443/HTTPS) ihtiyacı vardır. Bu sebeple bu port numaralarına dokunmayınız. Diğer port numaralarını opsiyonel bir şekilde kaldırabilir veya bırakabilirsiniz.

6. Harici Aygıt (USB) Önyüklemeyi Kapatın

En İyi 10 Linux Sunucu Güvenliği İpuçları
En İyi 10 Linux Sunucu Güvenliği İpuçları

Kötü niyetli kullanıcılar, kritik bilgilere erişmek için USB sürücüler gibi harici aygıtları kolayca kullanabilir. Harici aygıt önyüklemesini devre dışı bırakmak, bilgisayar korsanlığı kadar tehlikeli olabilecek fiziksel saldırıları azaltabilir. Bu ekstra adım olmadan herkes birçok güvenlik katmanını kolayca atlayabilir. Bu nedenle, sunucuyu güvende tutmak için önyükleme yapan tüm harici aygıtları kapattığınızdan emin olun. 

7. Güvenlik Denetimleri Önemlidir

Yukarıda listelenen ipuçları, sunucunuzu güçlendirmeye çalışırken kendinizi daha güvende hissetmenize yardımcı olsa da, zamanla her an yeni tehlikeler ortaya çıkabilir. En güvenli sunucu bile doğru bir şekilde güncellenmediği takdirde yeni tehditlere karşı savunmasız hale gelecektir. Tabii ki, yazılım yükseltmeleri önemlidir, ancak güvenlik denetimleri diğer değerli iyileştirmeleri ortaya çıkarabilir. 

Sunucunuzun düzenli denetimler olmadan tam olarak korunmasını sağlamak için ihlallerin nerede olduğunu veya nasıl kapatılacağını bilmek zordur. Bu nedenle, Linux sunucusundan güvenlikle ilgili tüm sorunlardan kaçınmak için düzenli olarak güvenlik denetimleri yapmalısınız.

8. Düzenli Olarak Yedekleme Oluşturun ve Bakımını Yapın

Yedeklemeler, herhangi bir sistemi güvende tutmak için gereklidir. Yedeklemelerle, sunucuda herhangi bir saldırı olması durumunda önemli verileri geri yükleyebilirsiniz. Linux’ta, Rsync uygulaması veri yedekleme için popüler bir seçimdir. Günlük yedeklemeler oluşturmanıza veya belirli dosyaların çoğaltılmasını engellemenize  olanak tanıyan çeşitli seçenekler içerir.

Çok yönlülüğü ile bilinir ve onu çok çeşitli Linux sunucu güvenlik taktikleri için mükemmel bir seçim yapar. Ayrıca, düzenli olarak test ederseniz yedeklemeler en iyi sonucu verir. Test, yedeklemelerin doğru (ve en yeni) dosyaları içermesini ve veri kaybı durumunda bunları hızla kurtarabilmenizi sağlar. 

9. Güvenlik Duvarını Etkinleştir

En İyi 10 Linux Sunucu Güvenliği İpuçları
En İyi 10 Linux Sunucu Güvenliği İpuçları

Güvenlik duvarı, sistemi yetkisiz erişime karşı koruyabilir. Bu nedenle, sunucunun güvenliğini sağlamak için güvenlik duvarını incelemek iyidir. iptables, tüm giden, gelen ve iletilen IP paketlerini filtrelemek için harika bir yol sunar. 

Belirli bir IP adresinden gelen trafiği kabul etmek veya göndermek için İzin Ver ve Reddet kuralları oluşturabilirsiniz. Bu kurallar, yetkisiz trafiği veya sunucudaki herhangi bir hareketi kısıtlar. Günümüzde DDoS (Dağıtılmış Hizmet Reddi) saldırıları yaygınlaşmakta ve sunucu için bir tehdit haline gelebilmektedir. Bu nedenle bir güvenlik duvarını etkinleştirmek, sisteminizi DDoS saldırılarından koruyabilir.  

10. SELinux’u kullanın

Security-geliştirilmiş Linux olarak da bilinen SELinux , Linux için harika bir güvenlik mimarisidir. Bir sunucu yöneticisinin sistemi kontrol etmesine ve sisteme erişmesine izin verir. SELinux, herhangi bir sunucunun erişilebilir noktalarını anlamak için farklı güvenlik politikaları kullanır. 

Bir kullanıcı (özne) herhangi bir dosyaya (nesne) erişmeye çalıştığında SELinux, bir özne ve nesne için tüm izinlerin önbelleğe alındığı AVC (Erişim Vektör Önbelleği) aracılığıyla erişimi kontrol eder. Bu nedenle, SELinux’u uygulamak ve Linux sunucusunu herhangi bir üçüncü taraf saldırısından korumak için kullanmak iyidir. 

Zorlama ve İzin Verme, SELinux için iki farklı moddur. Zorlama, güvenliği artırmak için tüm ilkeleri uygulayan yüksek düzeyde güvenli moddur. SELinux’daki İzinli mod, sunucu politikasını zorlamaz, ancak etkinlikleri günlüğe kaydeder ve denetler.

Güvenlik Her Zaman Gereklidir

Linux sunucunuzu ekstra çabayla güvence altına almak uzun bir yol kat etmenize neden olabilir. Linux güçlendirme ve sunucu güvenliğinin düzenli denetimlere, yazılım yamalarına ve veri yedeklemelerine neden olan sürekli bir süreç olduğunu unutmayın. Bu gereksinimlerin üstünde kalma çabalarınız sizi birçok baş ağrısından kurtarabilir.

Daha hayati bir parola stratejisi geliştirmeye ve birkaç temel güvenlik prosedürünü öğrenmeye biraz zaman ayırın. Bu kılavuzumuz ile günümüzün en tehlikeli güvenlik tehditlerinden bazılarını önleyebilecek daha güçlü bir sunucunuz olacaktır.

Google Reklam
Google Reklam

Can

Boş zamanlarımda #Flarum #Wordpress ve #Xenforo ile uğraşan yazılım harici teknoloji ve siber güvenlik ile yakından ilgilenen sıradan bir ön uç geliştiriciyim. Ayrıca sıklıkla Flarum Türkiye ekosistemine katkıda bulunuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Bize destek olmak için lütfen reklam engelleyicileri kapatınız.